Γραφειοκρατία, πολυνομία, επικαλύψεις, απαρχαιωμένες νομοθεσίες και διαδικασίες, έλλειψη συντονισμού: παρά την αδήριτη ανάγκη για αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, μέχρι σήμερα δεν έχουν προωθηθεί μεταρρυθμίσεις που να έχουν συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση του επιπέδου και της ταχύτητας εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων από τη δημόσια διοίκηση, ούτε στη μείωση του αριθμού των νομοθεσιών και των κανονισμών που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.
Το όλο θέμα έτυχε μεθοδικής και σφαιρικής μελέτης, έχοντας αφουγκραστεί τις απόψεις οργανωμένων συνόλων, απλών πολιτών, επιχειρηματιών αλλά και των ίδιων των δημόσιων λειτουργών που εμπλέκονται στην υλοποίηση διαδικασιών και οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τις νομοθεσίες και τους κανονισμούς, ενώ παράλληλα μελετούνται οι πρακτικές άλλων χωρών. Με αυτό τον τρόπο, η Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας, σε συνεργασία και με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ετοίμασε μια ολοκληρωμένη εισήγηση – το Σχέδιο Δράσης για τη Βελτίωση του Ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 29 Οκτωβρίου 2015.
Το Σχέδιο Δράσης αποτελεί ένα ζωντανό έγγραφο, το οποίο συνεχώς θα ενισχύεται και αναθεωρείται, βάσει εισηγήσεων εμπλεκόμενων φορέων/υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από απλούς πολίτες. Το Σχέδιο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών του δημοσίου και οι δράσεις που έχουν επιλεγεί επικεντρώνονται σε τομείς και υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την επαφή των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος.
Σε πρώτο στάδιο, προωθούνται μεταξύ άλλων οι παρακάτω δράσεις:
• απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού
• απλοποίηση σημαντικών διαδικασιών του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ως άμεση προτεραιότητα έχουν επιλεγεί η εγγραφή και καταβολή εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων, η καταβολή ανεργιακού επιδόματος και η πληρωμή πλεονασμού)
• απλοποίηση των διαδικασιών και εκσυγχρονισμό του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (π.χ. είσοδος και άδεια διαμονής αναφορικά με υπηκόους τρίτων χωρών, έγγραφα διαμονής για πολίτες ΕΕ, χορήγηση κυπριακής υπηκοότητας).
Παράλληλα, προωθούνται και οριζόντιες δράσεις όπως:
• συντονισμός της εφαρμογής και παρακολούθησης των ενεργειών βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου, μέσω λειτουργίας του δικτύου πυρήνων στα Υπουργεία
• ετοιμασία κατευθυντήριων γραμμών για την ετοιμασία νομοσχεδίων
• απάλειψη αχρείαστων γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως η φυσική παρουσία για υποβολή μιας αίτησης
• εκπαίδευση για ενίσχυση των ικανοτήτων, την εμπέδωση της σχετικής κουλτούρας και τη διαχείριση της αλλαγής
• προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (ηλεκτρονική διεκπεραίωση αιτημάτων μέσω της κυβερνητικής διαδικτυακής πύλης Αριάδνη, διασύνδεση αρχείων, παροχή πιστοποιητικών ηλεκτρονικών υπογραφών, προώθηση ηλεκτρονικών πληρωμών).